De Amsterdam-Dakar Challenge

De Amsterdam-Dakar Challenge is een alternatieve Parijs–Dakar rally, ook wel 'barreltocht' genoemd, maar dan geheel voor het goede doel! Het gaat niet om de snelste tijd, maar om het steunen van het door ons gekozen project in The Gambia. Echter, zoals de naam ‘barreltocht’ al doet vermoeden, zullen we deze helse trip niet in super-de-luxe rally-auto’s volbrengen. Integendeel!

 

De auto
Elk deelnemend team koopt zijn auto (of motor) in Nederland. De organisatie van de Amsterdam-Dakar Challenge heeft hiervoor een aantal regels opgesteld:

  • de auto mag niet meer kosten dan 500 euro;
  • sleutelen aan de auto mag de 250 euro-grens niet overschrijden;
  • behalve voor de 'uitdaging' ga je voor het goede doel.

De challenge is dus een low-budget tocht. Om binnen het budget voor sleutelkosten te kunnen blijven, zijn we afhankelijk van sponsors van onderdelen en mensen die hun tijd willen steken in het 'woestijn-fähig' maken van onze auto. Want de route van de Amsterdam-Dakar Challenge loopt, net als de Parijs-Dakar rally, voor een deel door de Sahara. En dat betekent zand, zand en nog eens zand.

Er rijdt geen hulpequippe mee. Onderweg kunnen de teams elkaar technische ondersteuning geven.

 

 

 

De reis

De reis duurt ruim drie weken en volgt een vooraf vastgestelde route. We starten - uiteraard - in Amsterdam; zakken af naar het zuidelijkste puntje van Europa, steken per boot over naar Marokko en rijden via Mauritanië naar Senegal om in dat land over de finishlijn van de Paris-Dakar Rally te hobbelen. De reis gaat echter verder naar het zuiden: van Senegal naar The Gambia.

Daar, na een rit van ruim 7.000 kilometer, wordt de auto verkocht op een veiling. Hoe hoger de opbrengst, hoe beter, want deze opbrengst gaat rechtstreeks naar het goede doel. Op deze manier komt het geld dat sponsors in onze auto hebben geïnvesteerd ten goede aan ons groentetuinproject.

 

 

Wilt u iets bijdragen?

Hoewel inmiddels de tocht is volbracht, zijn we nog steeds op zoek naar sponsors. De drie dorpen die een groentetuin hebben aangelegd, hebben een grote behoefte aan uienzaad. Wij willen de dorpelingen helpen met Nederlands uienzaad.

Wilt u financieel bijdragen aan de aanschaf? Neem alstublieft contact met ons op.

 

Onze sponsors

Onze sponsors

22-08-2012 00:00

    Haan Tankstation Lith

 

  Bob Evers Club

 

Christine Amarillo, Walter Antonis, Carel van Baalen, A. van Beers, Henny van de Biggelaar, Jeroen van de Biggelaar, Ton Boeijen, S. Boer, A. Bokx, Arold de Bont, Marjon van de Boogaard, Jan Marten Boon, Familie Bos, Ivo Brabant, Ans Broersen, Heidi Davus, B.A. Doppenberg, Mark Enthoven, Yolande van Esseveldt, Jeroen Frumau, Robert van Gent, Frank Hendriks, Marc Hendrikx, Roger Hodzelmans, Hans van der Hoek, Morena van 't Hof, Bart Hovens, Carla Hrcac, Joost van Iersel, Christian Janssen, Mario Jellema, Wouter Kamphuis, Piet Kleijne, Ferdinand Kottier, Bas Kremer, Wim Kunen, Liesbeth de Lange, Harry Lansdaal, Juultje Leenders, Kas Leenders, Maartje Leenders, Rob Leenders, Tijn Leenders, Wieske Leenders, Adam Li, Sylvia van Lieshout, Ton en Marij Looman, Han en Hanneke Meeter, Jaap Meijers, Jeroen Melssen, Frank Molkenboer, Godelieve Monten, Theo van Mullekom, Nolan Family, Johan de Nooy, Joe Norton, Kees den Ouden, Hugo Pals, Griselda Perez Hernandez, Bas Pijnenborg, Lindsey Reid, B. Rengers, Dolly Rijllart, Ronald van Rijn, Marina Salden, Johan van Santvliet, Saskia Sas, Familie Stassen, Pero Stoimenovski, Maarten Swinkels, Roland Takken, Michele Tauriello, Herman van Terheijden, Martien Timmermans, Mark Venema, Bas Vermeer, Paul Vinkenoog, Eline van de Wetering, Marielle van de Wetering, Ron van de Wetering, Paul Wijnhoven, John van Zanten, Djurre Zijsling, Frans en Inez Zonneveld